Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваниот амбасадор на Ел Салвадор

19 декември 2022 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Ел Салвадор за Република Северна Македонија, Eктор Енрике Хаиме Калдерон, со седиште во Анкара.

На свечената церемонија на предавање на акредитивните писма, претседателот Пендаровски изрази очекување дека двете држави во периодот што следи ќе ги интензивираат контактите со цел изнаоѓањето на нови форми за унапредување на меѓусебните односи, како на билатерален, така и на мултилатерален план.

„Република Северна Македонија, како активен чинител во меѓународните односи, посветува особено внимание на развојот на односите со државите од Централна и Јужна Америка – регион со исклучително големи можности и значителни развојни перспективи“, посочи во обраќањето претседателот Пендаровски.

Амбасадорот Калдерон истакна дека Ел Салвадор е отворен за блиска соработка со Република Северна Македонија, во корист на нашите заеднички интереси и просперитетот на нашите народи, преку зајакнување на дипломатските, економските, трговските и културните врски.

„Уверени сме дека нашите односи ќе продолжат да се зајакнуваат со текот на времето и дека нашите заложби за развој ќе ни овозможат да ги здружиме напорите со цел постигнување на заемно корисни резултати за нашите нации“, посочи новоименуваниот амбасадор во обраќањето.

Република Северна Македонија и Република Ел Салвадор воспоставија дипломатски односи во 1996 година.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Отворен кабинет со посетители од Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост „Порака“

Отворен кабинет со посетители од Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост „Порака“

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија едукатори и корисници на Дневните центри на Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост „Порака“. На...

Претседателот Пендаровски го посети скопското средно училиште „Цветан Димов“

Претседателот Пендаровски го посети скопското средно училиште „Цветан Димов“

Претседателот Стево Пендаровски денеска, по повод отворениот ден, го посети средното училиштето на Град Скопје „Цветан Димов“. Претседателот имаше можност да се запознае со условите во...

Учество на претседателот Пендаровски на Македонскиот енергетски форум 2023

Учество на претседателот Пендаровски на Македонскиот енергетски форум 2023

Претседателот Стево Пендаровски денеска учествуваше на Македонскиот енергетски форум 2023, што се одржува во Скопје во организација на ЗИП Институтот, во партнерство со Владата на Република Северна Македонија и Делегацијата на ЕУ во Скопје, на тема „Подобрување на...

Отворен кабинет со ученици од ООУ „Крсте Мисирков“- Куманово

Отворен кабинет со ученици од ООУ „Крсте Мисирков“- Куманово

Во рамки на активноста Отворен кабинет, денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од ООУ „Крсте Мисирков“ од Куманово. Посетителите имаа можност да се сретнат и да поразговараат со...

Ѓоргиевска: Солидарноста и заедничката надеж што ја споделуваме на светскиот ден на мултипла склероза нека трае сите 365 дена во годината

Ѓоргиевска: Солидарноста и заедничката надеж што ја споделуваме на светскиот ден на мултипла склероза нека трае сите 365 дена во годината

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на одбележувањето на 30 Мај - Светскиот ден на мултипла склероза што се одржа во организација на Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза. Во своето обраќање, г-а Ѓоргиевска...