Претседателот Пендаровски ги прими учесниците на конференцијата на Експертската мрежа на ОБСЕ

14 ноември 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски вчеравечер ги прими учесниците на конференцијата „Стратегиско предвидување во променлива средина: перспективи за соработка и безбедност во Европа – создавање на експертска мрежа на ОБСЕ“ која се одржува во рамки на македонското претседавање со ОБСЕ, а во пресрет на одржувањето на Министерскиот совет на крајот на ноември оваа година во Скопје.

Претседателот Пендаровски ја поздрави иницијативата за основањето на Експертската мрежа на ОБСЕ, која како формален и структуриран собир на тинк-тенк организации следат, истражуваат и анализираат специфични тематски приоритети кои се однесуваат на ОБСЕ и притоа изрази очекување дека оваа мрежа суштински ќе придонесе кон развојот на политиките на организацијата, а како платформа за консултации и дијалог ќе биде и добра можност за размена на информации и мислења меѓу тинк-тенк организациите од државите-учеснички на ОБСЕ.

На средбата во претседателскиот Кабинет, на која присуствуваа актуелни и поранешни функционери од оваа област во меѓународните односи, амбасадори, професори и истражувачи од еминентни светски институти и организации, се разговараше за безбедносните предизвици со кои се соочува нашиот регион, за безбедносната соработка во Европа, како и за улогата на ОБСЕ во актуелните светски конфликти.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Обраќање на претседателот Пендаровски на одбележувањето на 30 години од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на настанот со кој се одбележува 30-годишнината од основањето на Државниот завод за индустриска сопственост.  Почитуван директор на Државниот завод, Почитувани...

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Пендаровски се обрати на одбележувањето на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Франција

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на приемот, што по повод 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Северна Македонија и Француската Република, се одржа вчеравечер во Скопје. Претседателот Пендаровски оцени дека...

Отворен кабинет со ученици од Програмата за младински лидери од маргинализирани заедници

Отворен кабинет со ученици од Програмата за младински лидери од маргинализирани заедници

Во рамки на активноста Отворен кабинет денеска Кабинетот на претседателот го посетија ученици од средните училишта: СУГС „Шаип Јусуф“, СУГС Марија Склодовска Кири и СУГС Лазар Танев коишто учествуваат во Програмата за младински лидери од маргинализирани заедници, чија...

Обраќање на претседателот Пендаровски на Отворениот форум за антикорупција

Обраќање на претседателот Пендаровски на Отворениот форум за антикорупција

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на отворањето на дводневниот Отворен Форум за антикорупција организиран од Македонскиот центар за меѓународна соработка, а во рамки на Програмата Граѓаните против корупцијата и Програмата Регионалната мрежа за...

Обраќање на сопругата на претседателот на тркалезната маса „Спречи, одговори, заштити: Како да се зајакне борбата против семејното насилство во Република Северна Македонија“

Обраќање на сопругата на претседателот на тркалезната маса „Спречи, одговори, заштити: Како да се зајакне борбата против семејното насилство во Република Северна Македонија“

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска се обрати на тркалезната маса „Спречи, одговори, заштити: Како да се зајакне борбата против семејното насилство во Република Северна Македонија“ што се одржа во организација на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, а по повод...