Ученици од САД и Американските совети за меѓународно образование во Северна Македонија, во посета на Кабинетот

20 јули 2022 | Соопштенија

Во рамки на Отворен Кабинет, денеска студентите од САД и Северна Македонија кои биле на размена на студии во САД, го посетија Кабинетот на претседателот.

Македонските и американските студенти кои се дел од „YES“ програмата, заедно со претставниците на Американските совети за меѓународно образование во Северна Македонија, имаа можност да се сретнат со претседателот Стево Пендаровски и да се запознаат со надлежностите и работата на претседателот.

Американските студенти го информираа претседателот Пендаровски за програмата преку која го изучуваат македонскиот јазик, за нивните импресии од посетата на земјата и за соработката со македонските студенти кои преку „YES abroad “програмата преку престој во САД го изучуваат англискиот јазик.

Претседателот Пендаровски ја поздрави посветеноста на американските студенти при изучувањето на македонскиот јазик и култура, посакувајќи им пријатен престој во земјава.

Посетителите имаа можност да го разгледаат Кабинетот, да се информираат за историјатот на објектот, да ги разгледаат просториите каде што се одржуваат средби со домашни и странски претставници, прес-конференции, предавање на акредитиви на амбасадорите и други активности кои се дел од активностите на Кабинетот на претседателот.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Средба со преставници на Лајонс дистрикт 132 – Северна Македонија и меѓународниот претседател  на организацијата, Брајан Шихан

Средба со преставници на Лајонс дистрикт 132 – Северна Македонија и меѓународниот претседател на организацијата, Брајан Шихан

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими Брајан Шихан, претседател на Меѓународната асоцијација на Лајонс клубови и претставници на Лајонс дистрикт 132 Северна Македонија, по повод 25-годишнината од нивната работа во нашата држава. [gallery...

Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваниот амбасадор на Азербејџан, Камил Касијев

Претседателот Пендаровски ги прими акредитивите на новоименуваниот амбасадор на Азербејџан, Камил Касијев

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Азербејџан за Република Северна Македонија, со седиште во Белград, Камил Касијев. На свечената церемонија на предавање...

Посета на ученици од ООУ „7 Марси“ и ООУ „Љубен Лапе” во рамки на Отворен Кабинет

Посета на ученици од ООУ „7 Марси“ и ООУ „Љубен Лапе” во рамки на Отворен Кабинет

Ученици од ООУ„7 Марси“ од Липково и од ООУ „Љубен Лапе" од Скопје, во рамки на активноста Отворен Кабинет, денеска се сретнаа и поразговараа со претседателот Пендаровски за неговата работа, за претседателските надлежности и активности. [gallery...

Ѓоргиевска: Мора системски, институционално да се искорени дискриминацијата и задскриената маргинализација

Ѓоргиевска: Мора системски, институционално да се искорени дискриминацијата и задскриената маргинализација

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска присуствуваше и се обрати на завршната регионална конференција „Предизвици со кои се соочуваат жените и девојчињата во регионот на патот кон ЕУ – Гласно и храбро ги поместуваме границите“. Конференцијата е во...

Активности на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска со сопругата на австрискиот претседател, Дорис Шмидауер

Активности на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска со сопругата на австрискиот претседател, Дорис Шмидауер

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска заедно со Дорис Шмидауер, сопруга на сојузниот претседател на Република Австрија, Александер Ван Дер Белен коишто престојуваат во официјална посета на Република Северна Македонија, денеска во Канцеларијата на...