Порака од претседателот Пендаровски по повод 5 Ноември – Светскиот ден на ромскиот јазик

5 ноември 2023 | Соопштенија

Претседателот Стево Пендаровски, по повод 5 ноември – Светскиот ден на ромскиот јазик, ја упати следната порака до припадниците на ромската заедница во Република Северна Македонија:

„Ромскиот јазик е значаен дел од идентитетот на ромскиот народ. Тој претставува сведоштво за историјата на ромската заедница и придонесува во зачувувањето на нивната уникатна култура којашто со своите карактеристики ја збогатува севкупната културна ризница во нашата држава.

На Светскиот ден на ромскиот јазик, го истакнуваме значењето на негувањето на ромскиот јазик како чувар на традицијата, фолклорот и културата. Прикажувајќи ја суштината на ромскиот начин на живот, нивните приказни и нивните вредности, ромскиот јазик претставува мост до разновидното наследство на ромската заедница.

Поддршката за негувањето на ромскиот јазик е важна не само за зачувување на културното наследство на ромската заедница, туку претставува и начин за јакнење и збогатување на нашето мултикултурно општество. Унапредувањето на севкупниот образовен процес на децата Роми и обезбедувањето на соодветните услови е од клучно значење за натамошното негување на ромскиот јазик. Во таа насока, особено се значајни заложбите и посветеноста кон обезбедување услови за поголема институционална поддршка за изучување, употреба и зачувување на ромскиот јазик.

Честит 5 Ноември – Светски ден на ромскиот јазик!

 —————————————————————

Mesaži taro prezidenti Pendarovski sebepi 5 Novembro – E romane čhibjakoro sumnaleskoro dive

O prezidenti Stevo Pendarovski sebepi 5 Novembro – E romane čhibjakoro sumnaleskoro dive, bičhalgja akava mesaži dži preperutne ki romani khedin ki Republika Utarali Makedonia:

„I romani čhib si džanlo kotor taro romane džijaneskoro identiteti. Ov si tazdivipe baši romane khedinakiri historia thaj andarela ko garavibe tari lakiri unikatno kultura savi pire karakteristikencar barvarkerela o sahno kulturnikano mohto amare raštrate.

Ko Romane čhibjakoro sumnaleskoro dive daja džanlipe e romane čhibjakere arakhibaske sar garavutno baši tradicia, folklori thaj kultura. Sikavindor o džanlipe taro romano dživdipaskoro čhani, lengere paramisia thaj lengere moldipa, I romani čhib si purt dži turli kustik tari romani khedin.

O suporti baši romane čhibjakoro arakhibe si džanlo na salde bašo romane khedinakere kulturnikane kustikakoro garavibe, numa si thaj čhani bašo zurarkeribe thaj barvarkeribe tar amaro multikulturnikano sasoitnipe. O anglunikeribe taro sahno edukaciakoro procesi taro romane čhave thaj arakhibe adekvatnikane kondicie si taro nahtaralo džanlipe baši ponodorigutno arakhibe tari romani čhib. Odole dromarinate, ulavdeste si džanle o dendipa karing arakhibe kondicie baši majbaro institucionalnikano suporti bašo sikljovibe, istemalkeribe thaj garavibe I romani čhib.

Bahtalo 5 Novembro – E Romane čhibjakoro sumnaleskoro dive!

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Дискусија „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи?“ во организација на ПЦПО и ИРИ

Дискусија „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи?“ во организација на ПЦПО и ИРИ

Во Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија се одржа дискусија на тема „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи? - лекции од Соединетите Американски Држави“, во организација на Претседателскиот центар за политичко...

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција “, којашто се одржа во соработка со постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) Армен Григорјан, а во пресрет на претстојниот...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. За Најдобра...

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Под покровителство на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска и во соработка со Сојуз-Национален совет за родова рамноправност, денеска се одржа панел-дискусија на тема „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“,  по повод кампањата „16 дена активизам...

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“ којшто се одржа во рамки на чествувањето на 100-годишнината од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов, иницијатива под покровителство на Претседателот. [gallery...