Видео обраќање на претседателот Пендаровски на 50. „Октомвриски средби“ на Сојузот на здруженија на медицински лаборанти и санитарни техничари

6 октомври 2023 | Обраќања

Претседателот Стево Пендаровски преку видео порака се обрати на отворањето на јубилејните 50. „Октомвриски средби“ што се одржуваат во Охрид, во организација на Сојузот на здруженија на медицински лаборанти и санитарни техничари.

Почитувани членови на Сојузот на здруженија на медицински лаборанти и санитарни техничари,

Почитувани гости,

Дами и господа,

Жал ми е што поради претходно преземени обврски денес не сум во можност да бидам лично со вас, но, ви благодарам на можноста да ви се обратам и да ве поздравам преку видео порака.

Имајќи во предвид дека „Октомвриските средби“ изобилуваат со  пленарни предавања, презентации и сесии од еминентни професори, лекари и лабораториски специјалисти и техничари, каде што ќе бидат презентирани современите достигнувања во сите области на лабораториската дијагностика, убеден сум во уште едно успешно издание.

Впрочем, фактот што средбите се одвиваат во континуитет веќе пет децении е најдобра потврда за нивната релевантност. Би сакал да ја искористам оваа прилика и на Сојузот на здруженија на медицински лаборанти и санитарни техничари најискрено да им го честитам големиот јубилеј, 50 години „Октомвриски средби“ и секако да посакам уште многу години траење на оваа манифестација.

Токму преку „Октомвриските средби“ како врвен меѓународен стручен собир вие споделувате искуства меѓу себе и ја развивате соработката помеѓу колегите како во земјава, така и од регионот. На тој начин, давате придонес за унапредување на лабораториската пракса на повисоки нивоа.

Се разбира, сојузот кој обединува 1500 членови, поради самиот тој факт, заслужува почит и поддршка и за останатите свои програмски активности. Во оваа прилика мораме да ги споменеме и „Априлските средби“ кои се одржуваат во чест на светскиот ден на лабораторијата. Со севкупниот ангажман и бројните настани Сојузот суштински придонесува за понатамошно унапредување и стекнување на нови знаења на своите членови што е од витален интерес за македонското здравство и воопшто за целото наше општество.

Драги пријатели.

Како што и претходно констатирав, несомнено е големо значење на медицинските лаборанти и санитарни техничари во рамките на целокупниот здравствен систем. Благодарение на вашата професионалност, етика и посветеност имаме ефикасно спроведување на лабораториските тестови кои се неопходен сегмент во медицинскиот третман на пациентите. Вашиот, но, и воопшто придонесот на секој медицински работник во квалитетната и навремена грижа за пациентите е од суштинско значење и како таков мора да биде почитуван и вреднуван.

За време на Ковид пандемијата, лабораториските анализи беа од критична важност и вие, како и секогаш, бевте максимално ангажирани придонесувајќи во борбата со вирусот и за грижата и негата на пациентите. Впрочем, вие најдобро знаете дека борбата за животите и здравјето на нашите граѓани е секојдневие во кое нема пауза и не се дозволени импровизации. И во пандемија, и во помирни времиња, вие и сите здравствени работници сте максимално ангажирани и мобилизирани да помогнете и затоа ја имате благодарноста и поддршката на целата заедница.

Би сакал на крајот од ова мое обраќање уште еднаш да ви посакам успешни 50-ти „Октомвриски средби“, а на сите гости од странство пријатен престој во Република Северна Македонија.

Ви благодарам.

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Дискусија „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи?“ во организација на ПЦПО и ИРИ

Дискусија „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи?“ во организација на ПЦПО и ИРИ

Во Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија се одржа дискусија на тема „Влијание и вклучување на гласачи: како до успешни политички кампањи? - лекции од Соединетите Американски Држави“, во организација на Претседателскиот центар за политичко...

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Пендаровски се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција“ во пресрет на 28. Самит за климатски промени

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на дискусијата „Заедничка иницијатива за климатска акција “, којашто се одржа во соработка со постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) Армен Григорјан, а во пресрет на претстојниот...

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Пендаровски го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година

Претседателот Стево Пендаровски, на церемонија во Кабинетот на претседателот, денеска го додели признанието „Успешни млади“ за 2022 година. Признанието се доделува како поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите во нашата држава. За Најдобра...

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Панел – дискусија „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“ во рамки на 16 дена активизам против родово-базирано насилство

Под покровителство на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска и во соработка со Сојуз-Национален совет за родова рамноправност, денеска се одржа панел-дискусија на тема „Вклучи се, превенирај, одговори и систематизирај“,  по повод кампањата „16 дена активизам...

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше на настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“ којшто се одржа во рамки на чествувањето на 100-годишнината од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов, иницијатива под покровителство на Претседателот. [gallery...