Обраќање на претседателот Пендаровски на Свечената седница на Комитетот за односи меѓу заедниците

Обраќање на претседателот Пендаровски на Свечената седница на Комитетот за односи меѓу заедниците

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Собранието на Република Северна Македонија се обрати на Свечената седница на Комитетот за односи меѓу заедниците, што се одржа по повод одбележувањето на 25 години од стапувањето на сила на Рамковната конвенција за заштита на...

Доделено признанието „Инженерски прстен 2023“ на 12 најуспешни дипломирани инженери

Доделено признанието „Инженерски прстен 2023“ на 12 најуспешни дипломирани инженери

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги врачи инженерските прстени на 12 најуспешни дипломирани студенти од македонските факултети што негуваат инженерски дисциплини. Манифестацијата „Инженерски прстен“, која традиционално е под покровителство на претседателот на...

Претседателот Пендаровски се обрати на промоцијата на книгата „Политичка партиципација на лицата со попреченост“

Претседателот Пендаровски се обрати на промоцијата на книгата „Политичка партиципација на лицата со попреченост“

Претседателот Стево Пендаровски денеска присуствуваше и се обрати на промоцијата на книгата „Политичка партиципација на лицата со попреченост“ од авторот Теодор Богоевски. Во продолжение е интегралниот текст од обраќањето на...

Порака од претседателот Стево Пендаровски по повод 17 Мај – Меѓународниот ден за борба против хомофобијата, бифобијата и трансфобијата

Порака од претседателот Стево Пендаровски по повод 17 Мај – Меѓународниот ден за борба против хомофобијата, бифобијата и трансфобијата

По повод 17 мај – Меѓународниот ден за борба против хомофобијата, бифобијата и трансфобијата, претседателот Стево Пендаровски ја упати следната порака: „На Меѓународниот ден за борба против хомофобијата, бифобијата и трансфобијата, да се потсетиме на важноста да ја...

Учество на сопругата на претседателот на панел дискусија „Семејно насилство – потенцијални жртви и последици“

Учество на сопругата на претседателот на панел дискусија „Семејно насилство – потенцијални жртви и последици“

Сопругата на претседателот Пендаровски, г-а Елизабета Ѓоргиевска имаше воведно обраќање на панел дискусијата „Семејно насилство - потенцијални жртви и последици“ што се одржа на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, организирана од Европското здружение на...

Порака од претседателот Пендаровски по повод Меѓународниот ден на медицинските сестри – 12 мај

Порака од претседателот Пендаровски по повод Меѓународниот ден на медицинските сестри – 12 мај

Почитувани медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри, Дозволете најпрво да ви го честитам Меѓународниот ден на медицинските сестри 12 мај. Чест ми е што можам да ве поздравам преку ова видео обраќање во рамките на вашата свечена академија по повод...

Порака од претседателот Пендаровски по повод 7 мај – Ден на македонската полиција

Порака од претседателот Пендаровски по повод 7 мај – Ден на македонската полиција

На сите припадници на Министерството за внатрешни работи им го честитам 7 мај - Денот на македонската полиција. Организираното, дисциплинирано и пожртвувано исполнување на задачите и справување со безбедносните предизвици од страна на полицијата, е клучно во...

Обраќање на претседателот Пендаровски на панел дискусија „Регионалните иницијативи и европската интеграција“

Обраќање на претседателот Пендаровски на панел дискусија „Регионалните иницијативи и европската интеграција“

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на панел дискусијата на тема „Регионалните иницијативи и европската интеграција“ организирана по повод Денот на македонската дипломатија, 29 април. Во своето обраќање претседателот Пендаровски се осврна на суштината на...

Претседателот Пендаровски го додели Признанието за придонес на припадниците на дијаспората

Претседателот Пендаровски го додели Признанието за придонес на припадниците на дијаспората

Претседателот Стево Пендаровски го додели Признанието за придонес на припадниците на дијаспората. Добитници на признанието се Софи и Митре Кутановски од Соединетите Американски Држави, а истото им се доделува за нивниот придонес во поттикнување на економскиот развој...

Обраќање на претседателот Пендаровски на научно-технолошка конференција „Традиционалните индустрии и креативните сектори испречени на патот на економската криза“

Обраќање на претседателот Пендаровски на научно-технолошка конференција „Традиционалните индустрии и креативните сектори испречени на патот на економската криза“

Претседателот Стево Пендаровски се обрати на отворањето на научно-технолошката конференција „Традиционалните индустрии и креативните сектори испречени на патот на економската криза“,  којашто ја организира Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија во...

Претседателите Пендаровски и Ван дер Белен се обратија на Македонско-австрискиот економски форум

Претседателите Пендаровски и Ван дер Белен се обратија на Македонско-австрискиот економски форум

Претседателот Стево Пендаровски и претседателот Александер Ван дер Белен, во рамки на официјалната посета на австрискиот претседател на Република Северна Македонија, денеска се обратија на Македонско-австрискиот економски форум „Зајакнување на деловните односи меѓу...

Претседателот Пендаровски се обрати на чествувањето на јубилејот „Сто години од раѓањето на Ацо Шопов“ во УНЕСКО во Париз

Претседателот Пендаровски се обрати на чествувањето на јубилејот „Сто години од раѓањето на Ацо Шопов“ во УНЕСКО во Париз

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Париз се обрати на отворањето на меѓународниот симпозиум во рамки на чествувањето на јубилејот „Сто години од раѓањето на Ацо Шопов (1923 – 1982)“, што се одржува под негово покровителство во соработка со УНЕСКО. Воедно,...