Presidenti Pendarovski për vizitë në Komunën e Kumanovës

27 Shkurt 2020 | Kumtesat, Takimet

Presidenti i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski në kuadër të projektit “Ballë për ballë me Presidentin”, sot vizitoi Komunën e Kumanovës.

Presidenti Presidenti vizitoi Shkollën Fillore Komunale “Toli Zordumis”, ku mësimdhënia mbahet në gjuhën maqedonase dhe gjuhën shqipe.Në të  është implementuar modeli “Nansen” për arsim interkulturor, i cili integron nxënësit, prindërit dhe arsimtarët nga etnitë e ndryshme nëpërmjet procesit bashkëkohor të edukimit dhe arsimit.

Gjatë vizitës në Kumanovë, presidenti Pendarovski u takua me d-r. Nurie Aliji, e cila më shumë se 20 vite kujdeset për shëndetin e grave të Kumanovës. Aktualisht ka 12 mijë pacientë dhe është autore e 23 punimeve shkencore dhe bartëse e Çmimit të Nëntorit për qytetin e Kumanovës.

Në takim ajo theksoi se është krenare për arritjet e saja, kurse kënaqësinë më të madhe e ka të ndihmojë njerëzit. Edhe përskaj punës së madhe shkencore, prioritet i saj mbeten pacientët.

Presidenti Pendarovski theksoi se duhet të shquhen shembujt pozitiv në shoqëri, siç është rasti me doktoreshën Aliji.

Presidenti vizitoi edhe meteorologun Boris Sekirarski, i cili më shumë se tri dekada punon në Drejtorinë e Punëve të Hidrometeorologjisë  (DPHM), në Shkup,bartës i më shumë mirënjohjeve ndërkombëtare për inovacionet e tij.

Duke ndjekur ndryshimet klimatike dhe pasojat nga ato, Sekirarski ka krijuar aparatin IoT, i vetëm sipas funksionit maqedonas, me emër ELIF (Electronically Leed Internet Forecast), funksioni i të cilit është të parashoh motin e ligë dhe përmbytjet. Sekirarski, gjithashtu, punon në sistemin më të ri ELIFA për përcjellje të ndryshimeve të cilësisë së ajrit në rajon më të gjerë.Ndër sukseset e tij më të fundit është sistemi, i cili bashkon të gjitha përpjekjet e tij në fushën e ndryshimeve klimatike, të quajtur ElifERS- Emergency Response System). Me të në rajon do të mund të punojnë shtabet e krizës të niveleve të ndryshme dhe vazhdimisht të kenë vlerësime për kërcënimet e ndryshme nga natyra.

Sekirarski në takim theksoi se në kohën e sotme është shkathtësi e veçantë të gjendet burim i saktë dhe relevantë i të dhënave dhe të zgjidhet burimi që mund t’i besonit. Para presidentit Pendarovski theksoi se synon patentat e tij të shfrytëzohen për dobi të qytetarëve, për përcjelljen në kohë dhe të saktë të gjendjeve meteorologjike.

Projekti “Ball për ballë me Presidentin” është iniciuar nga Programi zgjedhor i presidentit Pendarovski. Qëllimi është që nëpërmjet vizitave në vendbanime të Maqedonisë së Veriut, presidenti Pendarovski të takohet me qytetarët dhe nga afër të dëgjojë problemet dhe sfidat me të cilat ballafaqohen, por edhe të shpalosen idetë për tejkalimin e tyre.

 

Категории

Categories

Kategori

Последни вести

Latest news

Lajmet e fundit

Pendarovski: VMRO-DPMNE nuk ka ofertë thelbësore për qytetarët

Pendarovski: VMRO-DPMNE nuk ka ofertë thelbësore për qytetarët

VMRO-DPMNE në mungesë të ideve dhe të ofertës thelbësore për qytetarët vazhdon të përdorë zhargonin rrugor dhe frazat e konsumuara, duke u përpjekur që ta diskreditojë Presidentin Pendarovski dhe reputacionin e tij. Me komunikimin e tillë politik VMRO-DPMNE-ja nuk do...

Kabinet i hapur me fëmijët e Kopshtit të fëmijëve “8 Prilli” dhe nxënësit e shkollave nëntëvjeçare nga Shkupi “Dimitar Makedonski”, “Kiro Gligorov” dhe “Kuzman Josifovski Pitu”

Kabinet i hapur me fëmijët e Kopshtit të fëmijëve “8 Prilli” dhe nxënësit e shkollave nëntëvjeçare nga Shkupi “Dimitar Makedonski”, “Kiro Gligorov” dhe “Kuzman Josifovski Pitu”

Në suazat e aktivitetit “Kabinet i hapur”, sot Kabinetin e Presidentit e vizituan fëmijët e Kopshtit të fëmijëve “8 Prilli” nga Shuto Orizari, dhe nxënësit e shkollave nëntëvjeçare “Dimitar Makedonski” nga Aerodromi, “Kiro Gligorov” nga Qendra dhe “Kuzman Josifovski...